Om oss

Snowflake Singers - Umeås showigaste kör! Vi sjunger fyrstämmig acapella och förmedlar vår sång med inlevelse och koreografi. Vår repertoar är består av framförallt av barberpshoparrangemang, men vi sjunger också pop, julmusik och finstämda visor. Kören har funnits sedan 2005 och är Sveriges nordligaste barbershopkör. Sedan 2010 tävlar vi varje år i Nordiska Mästerskapen i barbershop och har kommit på medaljplats flera gånger. Hösten 2024 kommer vi att tävla i VM i barbershop i Kansas City, som representanter för Norden! Vi tillhör organisation Sweet Adelines International, en kvinnlig barbershoporganisation med medlemmar i hela världen.

Sedan 2007 leds kören av vår dirigent och konstnärliga ledare Kristina Lejon. Vårt motto är "Exellence is what you repeatedly do", och kören präglas av höga ambitioner, energi och massor av skratt!

Vad är barbershop?

Barbershopsång kanske för vissa för tankarna till 40-tal, stråhattar och män i randiga kostymer. Vi har visserligen kvar samma stämfördelning och musikstil, men det är mycket som har utvecklats sedan dess. I dagens konstform ligger fokus på samstämmighet, övertoner och kontakt med publiken. Dessutom kombinerar vi sången med koreografi, glittriga scenkläder och maffigt scensmink.

Barbershop skiljer sig bland annat från "vanlig" körsång i att melodistämman inte är den översta stämman, utan ligger i mitten och kallas för lead. Övriga stämmor harmoniserar runt leaden. Basen ligger lägst och grundar soundet, baritonen har ungefär samma tonläge som leaden och är ibland över, ibland under, och tenoren lägger en överstämma som är lätt och glittrig och alltså inte är som en traditionell sopran. Stämmorna heter likadant oavsett om det är män eller kvinnor som sjunger.